סופגניה חמה ומתוקה, שמטוגנת בשמן עמוק, היא הסמל היהודי לנס פח השמן.
אבל לא רק אצלנו נהנים ממנה… במדינות רבות בעולם תמצאו וריאציות שונות לסופגניה שלנו- הברלינר והקרפפן הגרמניות, הקנייקוחל האוסטרית, הבנייה הצרפתי, הקרופ הסלובני וכמובן- הצ'ורוס הספרדי.
העיקרון דומה- בצק מטוגן בשמן. השוני הוא בעיקר בצורה, במילוי ובשם!

לכבוד חנוכה הכנו עבורכם סקירה קצרה של כמה מהסופגניות הפופולאריות ביעדים השונים, שלבטח תתקלו בהן בטיול המשפחתי הבא שלכם (ויש גם מתכונים):

ברלינר (Berliner)- גרמניה
הסופגניה הגרמנית, שנפוצה בעיקר באזור ברלין, דומה במראה לסופגנייה שלנו וממולאת בריבה, קרם ואפילו אלכוהול.
יש הטוענים שהסופגניה הזו היא הסופגניה המקורית, שהומצאה בברלין במאה ה-19 (ומכאן שמה). האגדה העממית מספרת שהן הומצאו ב 1756 על ידי קונדיטור ברלינאי שרצה לשרת כתותחן בצבאו של פרדריך הגדול, אך הורשה להישאר כאופה בגדוד. כאות לאכזבתו הוא יצר כדורים קטנים מבצק, הדומים לכדורי התותח וזרק אותם לתוך שמן רותח. בעולם התפרסמה הברלינר בעיקר בזכות ג'ון פ. קנדי, שהכריז בנאומו בברלין (1963)- "אני ברלינאי" ("Ich bin ein Berliner"), שנשמע בגרמנית כמו "אני סופגנייה" :-)

קרפּפן (Krapfen)- גרמניה ואוסטריה
סופגניה גרמנית-אוסטרית נפוצה נוספת, בעיקר במרכז גרמניה ובאזור הריין.
מדובר בסופגניות מבצק רבוך עשיר בביצים וממולאות בריבה. הן נאכלות בכל ימות השנה ובמיוחד בחגים ובתקופת הקרנבל, שמתחילה בינואר ונמשכת עד חודש מרץ. אפשר למצוא אותן בכל הקונדיטוריות ומחוץ לקונדיטוריות הגדולות שבערים יש אפילו דוכן מיוחד שלהן.

קנייקוחל (Knieküchle)- אוסטריה
סופגניות אוסטריות דקות, שדומות במראן, קצת יותר ללביבות.
הן עשויות בדרך כלל מבצק שמרים, דקות מאוד, ממולאות בריבה, בדרך כלל ריבת משמש ומצופות באבקת סוכר.
באזור טירול הן מכונות קיחל (Kiachl), פופולאריות בעיקר בשווקי חג המולד וממולאות בריבת חמוציות או כרוב חבוש (כן כן).

פריטלה (Fritelle)- איטליה
סופגניות איטלקיות שפופולאריות בכל רחבי איטליה, ונפוצות בעיקר בתקופת קרנבל המסכות בונציה.
גם הן מטוגנות בשמן עמוק וממולאות בשוקולד, פירות יער, אגוזים או תפוחים.

אוליבול (Oliebol)- הולנד
סופגניות הולנדיות, שיש הטוענים שהן- הן המקוריות.
מדובר במאפה העשוי מקמח, ביצים, שמרים, חלב ואבקת אפייה (הן לא מטוגנות), ממולא בחתיכות תפוח או פירות יבשים שונים ומעליו אבקת סוכר.
הן נפוצות גם בבלגיה (שם הן נקראות Smoutebollen) ונאכלות בעיקר במסגרת חגיגות השנה החדשה.

קרופ טרוג'נסקי (Krof Trojanski)- סלובניה
סופגניה סלובנית שהומצאה ב- 1961 על ידי הטבח טרויאני רייקו, שחיפש חטיף מקורי להגיש לאורחיו והפכה מאז למאכל פופולארי, כמעט לאומי.
מדובר בבצק שנאפה קצת ורק אחר כך עובר לטיגון בשמן עמוק. הן בדרך כלל ממולאות בריבת משמש, אך תוכלו למצוא גם מילויים שונים כמו קרם וניל, ריבת אוכמניות ואפילו עם ציפוי שוקולד.

בנייה (beignet)- צרפת
סופגנייה צרפתית מבצק רבוך או מבצק שמרים, שמטוגן בשמן עמוק וממולא בפירות או בריבה.
אין לה חור באמצע, היא לרוב עגולה ובחלק מהמקומות תמצאו אותה גם מרובעת…

צ'ורוס (churros)- ספרד
הסופגניה הספרדית- מקסיקנית, שמאופיינת בצורתה המוארכת והמפוספסת.
הן עשויות מרצועות של בלילה מתוקה, המטוגנות בשמן עמוק ומוגשות ללא מילוי בליווי רוטב שוקולד חם וסמיך, או במילואים קרמיים שונים ומיוחדים. במקסיקו למשל, נוהגים למלא אותן, לא תאמינו- בחרדל!